De voordelen en nadelen van een koolhydraat arm dieet
31 december 2022 

De voordelen en nadelen van een koolhydraat arm dieet

Koolhydraatarm dieet

Afvallen is meestal een kwestie van anders eten en niet altijd een kwestie van minder eten. Een populaire en succesvolle manier van anders eten is koolhydraatarm eten. Het koolhydraatarm dieet zorgt ervoor dat het lichaam van koolhydraat-verbranding over gaat naar vetverbranding. Het is daarom voor veel mensen dé ideale manier en leefstijl om overtollig vet kwijt te raken en hun slanke lijf terug te krijgen. Vormen van koolhydraten in onze voeding zijn suikers, zetmeel en vezels. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in brood, aardappels, peulvruchten, groente en fruit, maar ook in frisdrank, koek en snoep. Benieuwd hoe je een afval-mindset creëert? Bekijk onze blog hier.

Het koolhydraatarm dieet wordt over het algemeen ervaren als een makkelijk te volgen dieet wat je naar jouw eigen hand kunt zetten. Het enige wat jij hoeft te doen is ontdekken welke koolhydraatarme recepten jij lekker vindt en dat combineren in een voedingsschema dat binnen het koolhydraatarme dieet past.


Spaghetti-pasta-vork-koolhydraten

Wat mensen maar moeilijk lijken te begrijpen is dat elk dieet werkt omdat het zorgt voor een negatieve energiebalans. Wanneer er meer calorieën worden verbrand dan dat er binnenkomen, val je in de regel af. Doordat je minder energie binnenkrijgt dan dat je met je dagelijkse bezigheden nodig hebt, gaat je lichaam die energie ergens anders vandaan halen. Dat doet je lichaam bij de vetreserves. Je vetreserve is immers energie die opgeslagen is voor tijden waarin er minder energie binnenkomt. Een negatieve energiebalans en dus vetverbranding creëer je al bij een tekort van 300 tot 500 kcal per dag. Wat je energiebehoefte is hangt af van verschillende factoren zoals je geslacht, leeftijd, lengte, lichaamsgewicht en activiteitsniveau. Dit valt gemakkelijk online te berekenen. Als we als voorbeeld een vrouw met een energiebehoefte van 2200 kcal nemen, dan valt zij af bij een inname van 1700 tot 1900 kcal. 300 tot 500 onder de dagelijkse behoefte. Bij het koolhydraatarm dieet ga je ook een negatieve energiebalans creëren. Ten eerste ga je het aantal koolhydraten verminderen, wat energie scheelt. Een gram koolhydraten levert zo’n 4 kcal. Verder zijn veel producten waar koolhydraten inzitten erg caloriedicht. Wat wil zeggen dat ze voor hun gewicht veel energie leveren.

De theorie achter het koolhydraatarme dieet stelt ook dat een teveel aan suiker ervoor zorgt dat je bloedsuiker hoog blijft. Dit zorgt voor een verhoogd niveau van je insulinewaarden. Die zouden er vervolgens weer voor zorgen dat je lichaam geen vet afbreekt om aan energie te komen. Je vet blijft dus en je haalt al je energie uit koolhydraten. Het minderen van koolhydraten zorgt er dus voor dat je niet teveel koolhydraten binnen krijgt. Je hebt geen overschot meer dat opgeslagen wordt als vet met als bonus dat je door een lagere insulinewaarde juist meer vet zou gaan verbranden. Dit ga je terug zien op de weegschaal én de spiegel.

afvallen-koolhydraat-dieet-meetlint-vrouw


Het koolhydraatarm dieet heeft zo zijn voor- en nadelen. Hieronder heb ik er een paar voor je op een rijtje gezet.


De voordelen van een koolhydraatarm dieet

  1. Wie koolhydraatarm eet, eet vanzelf minder suikers en dat is altijd meegenomen.
  2. Je krijgt minder snel honger, doordat je focust op complexe koolhydraten en doordat je in verhouding meer eiwitten eet. Hierdoor blijf je langer een verzadigd gevoel houden.
  3. Een koolhydraatarm dieet heeft dikwijls een gunstig effect op de cholesterol en de bloeddruk.
  4. Er zijn lekkere en makkelijke recepten te vinden die aansluiten op een koolhydraatarm dieet.

De nadelen van een koolhydraatarm dieet

  1. Je eet in verhouding veel vetten. Als dat geen goede vetten zijn, loop je kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Let dus op met voedingsmiddelen die veel verzadigde vetten bevatten.
  2. Je eet meer eiwitten, en dat kan in sommige gevallen nadelig zijn voor je nieren.

Wij raden aan om een koolhydraatarm dieet alleen onder begeleiding te volgen. Wanneer je diabetes of een andere ziekte hebt, is daarnaast overleg met je behandelend arts noodzakelijk. Zeker wanneer je medicatie gebruikt die afgestemd is op je voeding. Het koolhydraat 50 dagen programma helpt je hierbij. Dit programma begint elke week met een uitleg over voeding, afvallen en natuurlijk het koolhydraatarm dieet. Hierin valt te ontdekken hoe dit het beste kan toegepast kan worden ieders persoonlijke situatie. Zo kan je het jezelf makkelijk kan maken. Omdat er uitgewerkte boodschappenlijstjes bijzitten, is er geen ruimte voor twijfelen in de supermarkt. Het is dus gewoon een kwestie van de weekmenu's volgen.

De Ma Methode

De weekmenu's in de Ma Methode zijn op basis van mijn unieke koolhydraatarm formule. Met deze verhouding in macro nutriënten, krijg je voldoende energie binnen, terwijl je afvalt. Wie boodschappen doet volgens de handige boodschappenlijstjes uit de Ma Methode, houdt automatisch rekening met:

  1. 35% koolhydraten
  2. 40% vetten
  3. 20% eiwitten
  4. 5% voedingsvezelskoolhydraat-arm-dieet-progamma

Het boek zorgt ervoor dat iedereen enthousiast en gemotiveerd blijft. Deelnemers leren bijvoorbeeld haalbare doelen te stellen en houden elke week hun successen bij. Omdat afvallen niet altijd makkelijk is krijg je tijdens het programma alle begeleiding die je nodig hebt. Je staat er dus niet alleen voor. Elke week krijg je bericht van je afslank coach. Dit zijn bijvoorbeeld videoberichten met motiverende opdrachten of luisteroefeningen om te ontspannen. Met Ma's Afslank Coaching blijf je gemotiveerd, houd je het vol en haal je blijvende resultaten.

Bekijk hier het koolhydraatarm 50 dagen programma


Over de schrijver
Reactie plaatsen