Wat is een burn-out?

Een burn-out is geen gewone vermoeidheid die kan worden opgelost met een goede nachtrust. Het is een uitputting van zowel fysieke als mentale energiereserves, veroorzaakt door langdurige stress en overbelasting. Bij een burn-out voelt iemand zich chronisch uitgeput, zowel fysiek als emotioneel, en heeft hij of zij het gevoel de grip op het leven te verliezen.

Symptomen van een burn-out kunnen variëren, maar vaak zijn er tekenen van extreme vermoeidheid, gevoelens van cynisme en afstandelijkheid ten opzichte van werk of andere verantwoordelijkheden, verminderde prestaties, concentratieproblemen, emotionele uitputting en verlies van interesse en motivatie. Het kan ook fysieke symptomen veroorzaken, zoals hoofdpijn, slapeloosheid, spijsverteringsproblemen en verminderde weerstand tegen ziektes.

Een burn-out kan optreden in verschillende aspecten van het leven, zoals werk, studie of persoonlijke verplichtingen. Het kan iedereen overkomen, ongeacht de beroepsgroep of leeftijd. Het is belangrijk om te erkennen dat een burn-out een serieuze aandoening is die tijd, rust en herstel vereist. Meer weten? Bekijk dan onze blog > Uitputting en Burn-out voorkomen: Tips en Oorzaken in 2023 (mindsetassistent.nl) 

burnout-uitleg-betekenissen-blog

 

Reactie plaatsen