Hoe jij je zelfvertrouwen kan vergroten in 4 stappen
05 augustus 2022 

Hoe jij je zelfvertrouwen kan vergroten in 4 stappen

Zelfvertrouwen vergroten

 Het hebben van zelfvertrouwen leidt tot een positief zelfbeeld, groei en zelfontplooiing. Je durft je mening te uiten, initiatief te tonen en nieuwe dingen te beginnen. Zelfvertrouwen is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar heeft ook een positieve invloed op je werkprestaties, doelen te bereiken en betere relaties op te bouwen.

Sommige mensen hebben van nature meer zelfvertrouwen dan anderen. Je ouders en leeftijdsgenoten spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van zelfvertrouwen. Als ze aandacht en liefde geven en je wordt gerespecteerd dan zal er een positief zelfbeeld ontstaan. Maar misschien werd je op school gepest of kreeg je veel kritiek op je prestaties of gedrag. Dit kan ervoor zorgen dat je aan jezelf gaat twijfelen en ervoor zorgt dat je minder zelfvertrouwen krijgt of onvoldoende ontwikkelt. Misschien heb je niet geleerd om je eigen mening te vormen of om zelf dingen te ondernemen. Dit kan zich op latere leeftijd uiten in weinig initiatief durven nemen of iets niet te zeggen, omdat je bang bent iets stoms te zeggen. Als gevolg hiervan daalt je zelfvertrouwen en je gaat twijfelen over van alles. Ben ik wel goed genoeg? Kan ik dit wel? Ben ik wel knap genoeg, dun genoeg, grappig genoeg, serieus genoeg, sportief genoeg, leuk genoeg….

Als je niet zoveel zelfvertrouwen hebt is het belangrijk dat je hier wat aan doet, want op lange termijn kan onzekerheid nare gevolgen met zich meebrengen zoals faalangst, depressie, eenzaamheid of paniekaanvallen. Onzeker zijn gaat niet ineens weg, je zult zelf actief aan de slag moeten! De onderstaande tips kunnen jou helpen om je zelfvertrouwen te vergroten.


spierballen kind

4 tips om je zelfvertrouwen te vergroten

Tip 1. Ga de uitdaging aan

Als je denkt dat je iets niet kunt, doe het dan toch. Begin niet te moeilijk voor jezelf en stel haalbare doelen op, zodat je dit met succes kunt afronden. Hierdoor laat je jezelf zien dat je het kan en de volgende keer weer gaar lukken. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker dit wordt en je zelfvertrouwen gaat vergroten. 

Tip 2. Durf te falen

Ondanks dat het leuk is om je doel te behalen, is het ook erg belangrijk om durven te falen. Weet dat het oké is om fouten te maken. Sterker nog, door fouten te maken leer weer!

Tip 3. Wees je bewust van je gedachten

Wat je gedachte is bij een situatie, maakt hoe je je voelt. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en deze gedachten te leren herkennen, zodat je ze kunt veranderen. Wat ook fijn kan zijn, is om je gedachten op te schrijven en ze daarna op een betere of positievere manier te beschrijven.

Tip 4. Geniet van het proces

Weet dat je zelfvertrouwen niet binnen een dag terug komt, maar dat het een proces is van maanden lang. Probeer tijdens dit proces goed voor jezelf te zorgen. Schrijf je succeservaringen op en geef je zelf af en toe een complimentje. Breng je positieve eigenschappen en kwaliteiten in beeld. En het belangrijkste geniet ervan want het leven is kort!


you got thisBen je klaar om je je zelfvertrouwen te vergroten? En direct stappen te gaan ondernemen.


Met de online training ‘’Blijvend zelfvertrouwen'' krijg je nog meer tips over hoe je je zelfvertrouwen kan vergroten en stelt je in staat een sterk, gezond en blijvend zelfvertrouwen te bouwen.
 

Over de schrijver
Reactie plaatsen